Solpanel från JULA 160W -- SVERIGES BILLIGASTE ?? -- SOLARPANEL 160W TEST

Nu skall jag utföra en stor test av Julas största Solpanel på 160W som man kan köpa för 1499kr på REA och då är det Sveriges Billigaste 160W panel som finns att köpa i en affär.

Den skall monteras "Off Grid" Vilket betyder att den skal ladda batterier och inte skicka ström ut i nätet.Tack för er support och följ gärna min kanal 👍😁

Kommentarer 

 1. Johan Humell

  Johan Humell

  17 timmar sedan

  Tjena Rickard, Såg att du använde dig av en PWM regulator, vilket följer med i paketet, men gör gärna ett test med en MPPT regulator, tror på bättre resultat med en MPPT då den plockar med energi än PWM :)

 2. Östen Warnhag

  Östen Warnhag

  18 timmar sedan

  Du bör koppla in batterierna "diagonalt". Dvs. "+" på 1:a batteriet och "-" på sista. Då får man alltid exakt samma laddning och samma belastning på samtliga batterier, vilket ökar livslängden.

 3. LB6CG Thode

  LB6CG Thode

  19 timmar sedan

  Koble pluss på batteri 1 å minus på batteri 4 så har du batteriene dine litt lenger

 4. Thomas Grenefalk

  Thomas Grenefalk

  19 timmar sedan

  Bra jobbat! Stort tack! 👍🌞🙋🏻‍♂️

 5. DDS Rdds

  DDS Rdds

  Dag sedan

  Bra kanal 👍new sub

 6. Mattias Åstholm

  Mattias Åstholm

  Dag sedan

  Hej Rickard. Tack för en mycket bra video. Det vore intressant att få en ungefärlig kostnadsjämförelse över tid jämfört med att köra på elnätet TIC och TOC och när sk return of investment över tid blir till plus kontra fasta elnätet. Hur lång tid räknar man med att Solcellen håller samt battrier?

 7. Skovde Survival

  Skovde Survival

  Dag sedan

  @24:25 , kortslutning med arm nära där du :D

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   Dag sedan

   12V är ingen fara 😁

 8. Anders Johansson

  Anders Johansson

  Dag sedan

  Tack för en bra video, men jag vet att solpaneler ger sämre effekt när dom blir varma. Det är inte värmen som ger effekt utan ljuset. 😊❤️

 9. Leif Lillandt

  Leif Lillandt

  2 dagar sedan

  Jag läste ett antal kommentarer. Testning är knepigt i detta fall med tanke på effektivitet i solpaneler. T ex typen av celler, vinkel på panelen, kablarnas areor, som hade fått omnämnas, och hur fulla batterierna är vid avläsningen av mätarna. Men projektet är intressant. Jag tycker att det är bra om det nämns var prylarna köps och vad de kostar. Sedan är det ju tyvärr så att det skulle behöva vara litiumjon batterier till solpaneler, eftersom andra batterier inte tål heltömning. Kör man med, säg +300 W, så tror jag att man skulle behöva köra på 48 V, och ha (byggt åt sig) ett 48 V litiumjon batteri. Det får väl bli ett framtida projekt, eller hur? Vinsten med 48 V är tunnare kablar och billigare regulator.

 10. Gooitzen Veenstra

  Gooitzen Veenstra

  2 dagar sedan

  Helemaal goed topper mijn complimenten

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   2 dagar sedan

   Thank you 👍🏻😁

 11. GörDetSjälv med Patrik

  GörDetSjälv med Patrik

  2 dagar sedan

  Mycket bra och intressant video. Lugn, tydlig och pedagogisk. Jag får försöka ta efter där. 😊👍🏻

 12. David S

  David S

  2 dagar sedan

  Mycket bra och intressant, mer sådant. Solcellsmarknaden är flummig och obegriplig, kul med dessa tester.

 13. Lasse L

  Lasse L

  3 dagar sedan

  Tycker det var dyrt för en enda solcell, jag köpte förvisso inte i en butik utan av en säljare av många som tog sina paneler från ett centrallager i Hästveda. För en 330 W panel tror jag gav 1600-1700 kr/st. Jag kommer att kolla på dig fler ggr.

 14. Magnus Nymoen

  Magnus Nymoen

  3 dagar sedan

  Bra kanal. Hilsen en "bagge"

 15. CSM Moto

  CSM Moto

  4 dagar sedan

  Hur fort går det att ladda upp batterierna fullt med solpanelen utan att något står o drar ström

 16. Fredrik Royé Moström

  Fredrik Royé Moström

  4 dagar sedan

  Köpte precis panelen å kopplade in i husvagnen ☀️ för att köra offgrid ibland! Intressant å följa dit projekt! Ska själv släppa video på hur jag gjort 😃 ser några förbättringar jag kan göra redan . Prenumerera för att följa hur den levererar under höst/vinter!

 17. Joh 2014

  Joh 2014

  4 dagar sedan

  Jag har denna panelen från Jula och har använt den nu i sommar. Under optimala dagar så får jag ut max 130W. Använder den med en mppt-regulator.

 18. dannelind

  dannelind

  4 dagar sedan

  Ny prenumerant 🙂

 19. Rob San

  Rob San

  4 dagar sedan

  Kanonbra klipp!

 20. Kristian Andersson

  Kristian Andersson

  4 dagar sedan

  Jäkligt intressant video, bra jobbat👍🏻 angående effekten du får ut mitt i sommarn beror mycket på värmen som vissa redan sagt, Men de beror mycket på vinkeln du har den monterad sommar kontra vintern! Sommartid är optimalt att panelen ligger horisontellt och vintertid närmare 45graders vinkel pga solen. Men de va spännande och en bra innehållsrik video, blir kul att se fortsättningsvis😎

 21. Tobias Lundberg

  Tobias Lundberg

  4 dagar sedan

  Solen går olika högt på himlen så solpanelens vinkel kan behöva justeras pga årstid för att få maximal effekt. Pollen och damm minskar även effekten något. Bygg gärna ut anläggningen med några fler paneler!

 22. RRyyas

  RRyyas

  5 dagar sedan

  ACn surrar extra mycket eftersom att utgången på specifikt denna inverter är modifierad sinus-våg (hackigt vågform), vilket långsiktigt kan skada känsligt elutrustning. Köp därför alltid invertrar med ren sinus-våg. På nätet så går 2000 watt ren-sinusinvertrar på kring 3000-5000 kr beroende på märke, men samtidigt så håller utrustningen du kopplar till den en längre tid.

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   5 dagar sedan

   Det är sant att denna invertern inte har ren sinus våg men den låter precis lika mycket när jag kör den i huset 😉

 23. Patrik Olsson

  Patrik Olsson

  5 dagar sedan

  De var verkligen en intressant video där jag lärde mig mycket. Om du ger mig din mail så ska jag ge dig en konceptmapp som jag har som tack! :)

 24. Joacim Dahlkvist

  Joacim Dahlkvist

  5 dagar sedan

  Bra förklaringar och bra pedagogik. Din solpanel ger sina max 160 watt vid 18Volt och då 8,89 ampere. Men när du använder en pwm laddregulator så styrs spänningen på/från solpanelen av spänningen i batterierna. Vilket du också visar i filmen. En pwm-regulator ändrar inte spänningen och kan således inte få ut max ur din solpanel. En regulator med mppt kan använda panelens högre spänning och omvandlar det till lägre spänning (som passar batteriet) och mer ström så att du får bättre utnyttjande av panelen och snabbare laddning av batterierna. så din panel kan aldrig via en pwm-regulator ge mer än max-spänning på batterierna och den max-ström som panelen kan ge. Om jag minns rätt från din video så var det max 8.89 ampere från solpanelen och säg att batteriet som mest får 14.4Volt, då blir max effekt från panelen ca 128 watt, du tappar alltså ca 32 watt som panelen borde kunna ge om den fick höja spänningen, vilket den inte får med en pwm-regulator. Men som jag sade innan, roligt och bra video.

 25. Martin

  Martin

  5 dagar sedan

  Solpanelerna ger mindre effekt när de är varma. Därav att du kan få ut mer på vintern :)

  • Mohittin Kourtev

   Mohittin Kourtev

   2 dagar sedan

   Får rikta ACn mot panelen!

 26. cgapse

  cgapse

  5 dagar sedan

  Är batterierna laddade kommer strömmen från panelerna gå ner.

 27. gurra s

  gurra s

  5 dagar sedan

  Tja vart är ampere mätare köpt?

 28. Conny Ågren

  Conny Ågren

  5 dagar sedan

  Hur lång är kabeln från solpanelen till regulatorn och hur många mm2 är kabeln? Du kanske har en förlust pga av förklen kabel.

 29. Kjell Lindberg

  Kjell Lindberg

  5 dagar sedan

  Mäta CCA 850 EN vid 25 grader C är nästan meningslöst, det skiljer bara ut bra från urusla batterier inget annat. Om man som i ditt fall är intresserad av energimängden som batterierna kan lagra och inte deras startegenskaper på en bilmotor, då behöver man mäta upp deras lagringskapacitet. Korrekt sätt att mäta upp blysyrabatterier är att först ladda dom fullt (i ditt fall med AGM batterier till 14,5V och med maximalt 76A strömstyrka...) mäta med C*0,05 last dvs 1/20 av strömmen (19A i ditt fall) tills spänningen över batteripolerna är 10,5V, detta skall göras vid 25 grader C. I teorin så skall det ta 1200 minuter för full kapacitet (20 timmar). Om det bara skulle ta 600 minuter till 10,5V så har du 50% kapacitet. Så har man en konstantströmlast så behöver man bara hålla reda på tiden, och inget annat. Att få till konstant ström är "svårt" om man inte har en elektronisk konstantströmlast, vilket få har hemma. ELFA har REA på en enklare just nu.www.elfa.se/sv/programmerbar-elektronisk-dc-last-120v-30a-150w-rnd-lab-rnd-320-kel102/p/30126023 men den klarar inte hela effekten så du skulle få mäta under 40 timmar istället vilket kommer att ge ett för högt värde med några procent... Den andra varianten är att lasta med en last och ta upp mätningar på strömmen. 5st parallellkopplade 55W H4 (t.ex den hela helljusdelen)/H1/H3 lampor (eller vad man nu har) ger ungefär 23A ström. Om man sedan skriver upp strömmen varje kvart så kan man räkna ut medelströmmen. Avbryt vid 10,5V och ladda upp batterierna till fullt OMDELBART efter avslutat test för att inte minska livslängden allt för mycket. Man kan också snabbtesta under 5 timmar (kommer att ge ca 94% av "rätt" värde) istället (78A last i ditt fall, ca 1kW) men då behöver du 20 st 55W lampor med din 390Ah batteribank... Du kan givetvis "fuskmäta" med en Schuko energimätare efter din DC/AC omvandlare och ha din AC som last om du vill men då blir resultatet lite svårare att räkna om till verkliga/sanna siffror. Men det kanske duger för dig. Då är det ju bara att ladda batteribanken full sedan köra AC tills batterispänningen är 10,5V och läsa av effekten på energimätaren (390*12=4680Wh grovt sett).

 30. Flying Saucer

  Flying Saucer

  5 dagar sedan

  blir solpanelen effektivare om man tvättar av den lite då och då med t.ex vatten och diskmedel eller såpa ?

 31. John Strand

  John Strand

  5 dagar sedan

  Polly är lite blåa och där ligger kristallerna lite åt olika håll. Mono är bättre och helt svarta , där ligger kristallerna i samma riktning. Mono är lite dyrare och starkare. Men Polly kan också vara bra ibland beroende på riktning mot solen man har just då.

 32. Mats Damberg

  Mats Damberg

  5 dagar sedan

  Rickard, vad är det för strömmätinstrument du har och var har du köpt det?

 33. Jörgen Karlsson

  Jörgen Karlsson

  6 dagar sedan

  54:50 AC´n kan omöjligt dra 55 ampere.

  • Michael Gradin

   Michael Gradin

   5 dagar sedan

   Varför inte ? tar du direkt ur batteriet 12v x 55 amper = 660 w

 34. kicki bohman

  kicki bohman

  6 dagar sedan

  Så bra, pedagogisk video! Synd Strömstad är så långt från Ystad, annars hade du gärna fått hjälpa oss montera på en 9m Burstner Elegance 😀

 35. Chaplin 87

  Chaplin 87

  6 dagar sedan

  Bra o lärorik video 👍 Vilket klipp med batterierna😄

 36. Markus Edström

  Markus Edström

  6 dagar sedan

  Du kan få montera två ventiler på mitt husbilsbygge!

 37. Flodaboy

  Flodaboy

  6 dagar sedan

  Jag har jobbat som Elektriker och El projektering under alla mina yrkes år och jag blir väldigt glad att du nämner vikten av att man ska besöka sjukhus varje gång som man får en stöt. Resultatet från en elolycka kan visa sig många år efter själva olyckan då nerver och vitala delar av kroppen blir "brännskadade" efter en elolycka. Då är det bra att man åkte in till sjukhus och fått det nedskrivet i ens journal att man sökt vård för en elolycka även om man inte tycker det var "så farligt". Härligt video, klicka in för att kika snabbt men fastnade och såg hela timmen ;)

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   5 dagar sedan

   Visste inte att det med brännskadade delar i kroppen och att det kan dröja många år innan det märks så tack för den informationen! Kul att du fastnade och såg hela 😁

 38. J.Q Mentor

  J.Q Mentor

  6 dagar sedan

  Fantastiskt bra kanal. Tack för delningen av dina kunskaper. Är verkligen imponerad av ditt sätt att förklara, mycket pedagogiskt

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   Dag sedan

   Tack själv! Bara trevligt att kunna dela med sig 😁😉

 39. Emilia

  Emilia

  6 dagar sedan

  Vilken härlig video! Riktigt inspirerande. Har ju själv tänkt göra något liknande projekt på mindre skala, men det är lite svårt när man bor på lägenhet i stad. Glad att jag rekommenderades denna video i alla fall. Kommer definitivt referera tillbaka som referenspunkt när jag väl kommer till skott. :)

 40. jahan farzad farzad

  jahan farzad farzad

  6 dagar sedan

  👌

 41. hawk7000

  hawk7000

  6 dagar sedan

  Mycket intressant! Vad gäller effekten den ger så skulle jag tänka mig att det är värt att justera hur själva panelen är vinklad för att se vilken skillnad det gör.

 42. Auktioneronline se

  Auktioneronline se

  6 dagar sedan

  Mycket intressant och lärorikt, lycka till med din kanal.

 43. IDDQD

  IDDQD

  6 dagar sedan

  Hur grova måste kablarna vara som man parallellkopplar batterierna med och var kan man köpa dom?

 44. Per Thyrén

  Per Thyrén

  6 dagar sedan

  220V ? Inte i Sverige då?

 45. Guy Mäenpää

  Guy Mäenpää

  6 dagar sedan

  Du måste ha tomma batterier för att få max ur solpanelen !!

  • Kim Jensen

   Kim Jensen

   3 dagar sedan

   @Rickards Garage Hmm, tomma batterier får du inte igång med en solpanel..

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   6 dagar sedan

   Det skall testas snart 😁

 46. K power Sweden

  K power Sweden

  6 dagar sedan

  Inställningen av Mppt enligt värmen i atmosfären

 47. David Wännström

  David Wännström

  6 dagar sedan

  Nu är det säkert skrivet men du kan ju inte mäta spänning på ett ställe och strömmen på ett annat ställe och sedan räkna ut effekten.

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   6 dagar sedan

   Ampere mätaren mäter spänning och ström på samma ställe 😉

 48. Data Recovery Sweden

  Data Recovery Sweden

  6 dagar sedan

  Great content Rickard. Thank you, from Sandviken.

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   6 dagar sedan

   Glad you enjoyed it 👍

 49. DyraLo

  DyraLo

  7 dagar sedan

  jag är inte alls intresserad av sånt här men känner att jag måste prenumerera på dig om jag ska klara mig i livet

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   6 dagar sedan

   Ha Ha Ha! Tack för att du förlängde mitt liv lite 😂😂 Du är så välkommen

 50. plersch

  plersch

  7 dagar sedan

  inverter är sämsta sättet , då den har massa effektförlust, SEN använder man bara 50 % sv batteri banken, (bly ) om man inte vill slänga batterierna direkt, då dom blir förstörda, dvs kalkylen är fel oxo, Sen heter den shunt som sitter på minus för ge statestiken

 51. plersch

  plersch

  7 dagar sedan

  För klena kablar från solpanelen, / sen tas plus från ena änden av batteri packet, minus från sista, så blir EN cell. / 230 Volt, inte 220 / för klena kablar till regulator från batteri oxo / Fel ty p av regulator, men bra märke , men skall vara MPPT, Sen är nog solcellen , så att går en cell dör hela.. (osäkert där, men med tanke på priset så )

 52. Mikael Karlsson

  Mikael Karlsson

  7 dagar sedan

  Jätteintressant, däremot även om de flesta förstår det så är det väl så att panelerna levererar likspänning. Men efter invertern så är det växelspänning som gäller. Rent nördigt så hade det varit intressant att se effektförlusten i själva invertern också även om den lär vara effektiv så har vi ändå ett energibortfall i den.

 53. Patrik Nellvi

  Patrik Nellvi

  7 dagar sedan

  Polly gillar inte när något skuggar en del av panelen. Mono bryr sig inte, den laddar i alla fall. Mono laddar bättre enligt min erfarenhet. Mono är lite dyrare. Tack för en bra film.

 54. Jan hartvigsson

  Jan hartvigsson

  7 dagar sedan

  Hur många amp är det på din Amp mätare som du har till solpanel 160 w Jula panel. Jan H Halmstad

 55. Stefan Söder

  Stefan Söder

  7 dagar sedan

  Jag har bra koll på el rent teoretiskt men har ändå varit lite orolig över hur jag ska installera solpanel och dra elen på min campingbil. Nu har du helt stillat min oro. Stort tack för en mycket pedagogisk förklaring!

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   Dag sedan

   Så bra att det kunde vara till glädje för dig, målet uppnått till fullo 👍🏻😁

 56. Stefan Schmidt

  Stefan Schmidt

  7 dagar sedan

  Har du tillgång till en värmekamera? Det vore kanske intressant att se om alla "celler" blir varma, och därmed jobbar med att generera ström. Jag gissar på att det skulle kunna skilja om inte alla celler genererar ström.

 57. Anders Nyman

  Anders Nyman

  7 dagar sedan

  Riktigt bra video och du har nu en ny prenumerant :)

 58. Arne Andersson

  Arne Andersson

  7 dagar sedan

  Problemet med julas många produkter är att det billiga kineskopior som bygger på gamla patent.

 59. Anders Daun

  Anders Daun

  7 dagar sedan

  Tack så mycket för all info. Gillar att du är så ingående :). Funderar på att sätta solpaneler på min gamla garage som ej har någon el så man slipper dra 50+m kabel från huset.

 60. Motor Diverse

  Motor Diverse

  8 dagar sedan

  Hey Ricard ! Veldig bra laget og vel gjennomført. Behaglig å se og lærerikt... Sikkert mange som er ganske fjerne angående solceller...strøm. Mye bra innføring her. Kjøpte to veggpaneler av denne typen her...i dag. Klarte ikke å la være å doble innkjøpet slik at hele tusen kroner billigere ble resultatet. Mange takk for tipset. Ser ut at jeg får 4 155 ah batterier og til 2000,- ( brukte )...og da tror jeg at jeg er godt på vei...til noe brukende/ nyttig. Supert å bruke sol og få strøm tilbake ! Stå på og lykke til videre med kjempebra presentasjoner. Inspirerende ! :-)

 61. Dan Fredriksson

  Dan Fredriksson

  8 dagar sedan

  Tack för bra information!

 62. Cadplast24

  Cadplast24

  8 dagar sedan

  Du har bara mätt spänningen från panelen. Använd tångampere mätaren för att mäta strömmen också. Amperen som står på klisterlappen kan du inte räkna med att de stämmer.

 63. Johan Lindblom

  Johan Lindblom

  8 dagar sedan

  Tror du får lära dig en massa om du tar hem en elektriker som monterar solpaneler om alla siffror du räkna på. Jag har nyss satt upp 10kwh på taket och tycker du borde göra detsamma. I min telefon kan jag idag se att jag sålt el för 8000kr på 9 månader. Då har jag sparat en hel massa dessutom genom att ladda bilen med hjälp av solen och likaså värma poolen. Jag köper fortfarande för 1 krona men säljer för låt säga 35 öre.... Skatter som gör elen blir dyr. Köp och gör vinst ✌️

 64. GymChess

  GymChess

  8 dagar sedan

  Kul och intressant video. Jag trodde att du huserade någonstans i södra Sverige. Tänk om en annan hade havet runt husknuten. :o

 65. Hans-Göran Puke

  Hans-Göran Puke

  8 dagar sedan

  Det finns ett bättre sätt att parallell-koppla många batterier. Plus-kabeln bör gå till ena änden av slingan och minus-kabeln till den andra. På så sätt får varje batteri ungefär samma spänning. Som din koppling ser ut nu, Rickard, kommer det sista batteriet i slingan få något lägre spänning än det första, vilket betyder att de blir olika mycket laddade, vilket i förlängningen sliter olika mycket på dem. Ytterligare en liten "korrigering". Det du kallar ampere-mätare (den lilla mojängen som ligger i serie med minus-kabeln) är egentligen ett mycket låg-ohmigt motstånd och det man mäter är det spänningsfall detta lilla motstånd orsakar. Detta "översätts" sedan till ampere av visarinstrumentet.

 66. Antonio mane

  Antonio mane

  8 dagar sedan

  superr

 67. swektmaico

  swektmaico

  8 dagar sedan

  Om man behöver 10 paneler + batterier mm. för att driva en luftkonditionering så blir kalkylen jobbig. ca 20,000 - 25,000:- i prylar. Med ett vettigt elavtal så kostar 1KWh ca 1,55 inklusive alla skatter, moms och nätkostnader. Jag gissar att det är ungefär vad man maximalt kan få ut under 8 timmar en sommardag om maxeffekten är 160w per panel. Kör man en air-conditioner på 1kw under 8 tim så har man gjort av med drygt 12:-. Det är 1814 dagar för 22,500:-. Är man optimistisk så kanske man kan driva något under 6 av årets 12 månader och då tar det 10 år att tjäna igen investeringskostnaden. Jag tvivlar på att livslängden är så lång. Det här är alltså en lösning (dyr) för båt, husvagn, husbil eller stuga. Sätter man in sina 20,000:- på ett ISK konto så har man troligtvis fördubblat kapitalet på 10 år och då drivit sin AC gratis via eluttaget.

 68. Jo Ni

  Jo Ni

  8 dagar sedan

  Pseudovetenskap för novisa

 69. A B

  A B

  8 dagar sedan

  230V kör vi med nu!

 70. Penguin Media

  Penguin Media

  8 dagar sedan

  Nice funderar på att köpa en sådan ! Skulle du inte kunna göra ett avsnitt där du ger tips på bra förstabilar som inte är så dyra ? Håller på att ta körkort är 26 år och kommer jobba som rörmokare snart

 71. Akersjon 278

  Akersjon 278

  8 dagar sedan

  Du borde kanske ha en lux mätare monterad bredvid panelen och en temp givare monterad i skuggan under panelen (för att få korrekt lufttemperatur) för att få exakta data för ditt experiment. Det kommer i vilket fall att bli spännande att se vilka förhållanden som är optimala för just den här panelen. 👍

 72. Mårten Lundgren

  Mårten Lundgren

  8 dagar sedan

  Sorry att vara den men undvik gärna att säga att man mäter Volt eller Ampere, man mäter spänning eller ström som anges i Volt resp Ampere ;) Bra video annars, har effekten kommit över 100W än eller tog det stopp där?

 73. Tsaren nicke

  Tsaren nicke

  8 dagar sedan

  Eyyy bra kanal! Bra video! keep it up

 74. Christian Löfqvisttnöwc

  Christian Löfqvisttnöwc

  8 dagar sedan

  har svårt att tro att ac drar 55A på en enfas!!

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   8 dagar sedan

   Det är Invertern som drar 55A 😉

  • Andreas Persson

   Andreas Persson

   8 dagar sedan

   Dom gör det... 1000 watt delat i 13.8 volt: 72.46 A

 75. Oki Boki

  Oki Boki

  8 dagar sedan

  Vad är feltolerans på panelen? 🙂

 76. MrEastmountain

  MrEastmountain

  8 dagar sedan

  Jag delade din video på en Facebook grupp om solpaneler, hoppas du är okej med det. 😊

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   8 dagar sedan

   Det är okej 👍🏻😁

 77. Per Jonsson

  Per Jonsson

  8 dagar sedan

  Hej Rickard! Tänker du installera åskskydd, överspänningsskydd, jordning av anläggningen och jordfelsbrytare med automatsäkringar? Hur säker anläggning vill du ha med dina tio solpaneler? Kommer det i avsnitt 3?

 78. chrizzzz86

  chrizzzz86

  8 dagar sedan

  Brukar inte kommentera... men detta var alldeles för bra för att jag ska logga in, gilla samt kommentera. Må googles algoritmer vara på din sida!

 79. BurninSven1

  BurninSven1

  8 dagar sedan

  Jag har två tuk tuks för tre personer med solcell på taket som jag importerat från Kina som jag åker helt gratis i en solig sommar. Dom har 5 st 12v batterier på tillsamnans 60 v men får dom stå ett par dagar utan att jag kör dom så kan laddningen gå upp till 70 v. Så paneler från Kina kan nog funka bra.

 80. Swedness

  Swedness

  8 dagar sedan

  Mycket intressant och det skall bli kul att följa projektet. Har själv funderat över varför mindre solcellspaket över lag kostar så mycket. Köpte en panel om 100w samt regulator på 20A och det kostade ca 4500kr..(En 300w panel för hustak kan man få för under 2000kr) Detta byggdes in i en låda med ett kraftigt batteri och tanken är att kunna driva ett 12v kylskåp (100 liters) på festivaler och liknande men jag har inte testat än live. (pga covididiotin) Dock har jag lyckats att koppla allt så att batteriet inte skyddas ifrån urladdning och det är inte bra. Blev ett ganska påkostat (och tungt) projekt med dyra komponenter men marknaden erbjuder inget liknande under 40t så jag tyckte att det var roligt att testa.

 81. BlueBalls

  BlueBalls

  8 dagar sedan

  Vilket svartbygge alltså Hahah

 82. Allan Ladd

  Allan Ladd

  9 dagar sedan

  160 watt 20 ampere ger att spänningen ligger på 8 volt. Stämmer det? Belastar du inte solpanelen alls så sjunker amperetalet till noll. För att få ut maximalt med watt måste du belasta invertern maximalt. Solpanelen ger inte ampere, värdet ampere avgörs av hur mycket effekt du tar ut. Ett obelatastat system ger noll ampere och noll watt.

  • Andreas Persson

   Andreas Persson

   8 dagar sedan

   En solpanel på 160 watt ger 160/19v =8.42A. Om du belastar ner till 13.8 v ger den: fortfarande 8.42 A men bara 116watt (8.42×13.8=116) MPPT regulatorn jobbar effiktivare och ger då mer ampere vid läggre battreispänning.

 83. Per Jonsson

  Per Jonsson

  9 dagar sedan

  Hej Rickard! Ursäkta stavningen Per.

 84. magnus jonsson

  magnus jonsson

  9 dagar sedan

  Himla bra recension, väntar med spänning tills nästa video kommer

 85. AasPen

  AasPen

  9 dagar sedan

  jag jobbar som elektriker och det händer att man får stötar, när det hänt så har det blivit vårdcentral eller sjukhus där de observerar hjärtrytmen och håller bara allmänt koll på dig då man kan få blodproppar om blodet hinner bli varmt pga strömmen eller om hjärtrytmen ökar. finns de som säger att hushållsel 230v inte är farligt, men våra jordfelsbrytare bryter vid 30mA eller 0.003A för att skydda personer, och det kan vara säkrat utan jordfelsbrytare till 16A eller mer i äldre anläggningar.

 86. Per Jonsson

  Per Jonsson

  9 dagar sedan

  Hej Richard! Hur har du jordat anläggningen? 230 Volt i garaget utan jordning. Kommer det i del 2?

  • Swedness

   Swedness

   3 dagar sedan

   @McG Tack,..det blev snabbt lite för invecklat för mig så jag bad en släkting som är tekniker att bygga en bättre version med rätt dim på kablar/säkringar/brytare,proffslöddat osv och det blev ett solitt bygge. Blev ändå lite fundersam när det pratades om jordning i sammanhanget då det även finns en inbyggd konvertor för 230v 1000w i lådan.

  • McG

   McG

   3 dagar sedan

   @Swedness Finns ingen direkt anledning att jorda en mindre mobil anläggning. Om man har en isolerad växelriktare så finns ingen väg för ström från fas tillbaka till neutral så även om man råkar komma i kontakt med fas pga någon kortslutning eller olycka så ska man ha extrem otur för att råka illa ut. Man måste samtidigt ha kontakt med neutral via någon annan del av kroppen för att man ska få en stöt. Och är det bara en batteridriven anläggning utan växelriktare så finns ännu mindre behov av jordning.

  • Swedness

   Swedness

   8 dagar sedan

   Hur skulle du föreslå en vettig jordning när man tex campar? (Utöver ett jordspett.) Är det absolut nödvändigt enligt dig för att driva tex belysning,..batteriladdning m.m?

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   9 dagar sedan

   Hej Per! Det glömde jag faktiskt så tack för att du påminde mig 👍😁 Kommer uppdatering i del 2

 87. SpeediFromSweden

  SpeediFromSweden

  9 dagar sedan

  Jävligt trevlig å bra video ! 😊

 88. Equi Pro

  Equi Pro

  9 dagar sedan

  Panelen har rätt dåliga prestanda... De billigaste idag, som räknas som standard ligger på minst 250-260 watt. Finns dock 330 watt paneler som är billiga. Jag kan ordna märkespaneler från tull lager.

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   9 dagar sedan

   Det låter intressant. Vill du maila mig om priser och var dom finns? riansere@gmail.com

 89. Equi Pro

  Equi Pro

  9 dagar sedan

  När det gäller uteffekt på vinter så handlar det om att panelen är kallare än på sommaren. Panelerna har sämre verkningsgrad ju varmare de blir.

 90. Henry Kuronen

  Henry Kuronen

  9 dagar sedan

  Angående ditt problem med watt styrkan som du ifrågasätter.. Kan det handla om resistans. Liksom när du testar dina "begagnade batterier" så mäts resistansen. Motstånd i kablar kan innebära viss watt, volt förlust inte minst ampere förlust både ut och in i matningen.. Mät kablarna med en ohm mätare. Lycka till

 91. Kobodera

  Kobodera

  9 dagar sedan

  Bra video för övrigt och grattis till att du fiick de där batterierna gratis. De är inte billiga om man säger så :) Sen några kommentarer För det första så brukar AGM batterier inte tycka om att laddas ur mer än 50%, så du har ca 190Ah till ditt förfogande. Jämför det med LiFePo4 celler som klarar av att använda 80-90% av laddningen utan att ta skada så gör det stor skillnad. Jag har precis beställt prismatiska 4 LiFePo4 celler på 280Ah som jag sen tänkte bygga ett 12V batteri av. De fyra AGM batterierna har i praktiken ca 190Ah medans LiFePo4 cellerna har 220-250Ah Sen är det tyvärr inte så enkelt att bara koppla ihop X antal paneler. PWM/MPPT laddare är ratade till en viss effekt/ström/effekt. Lägg sen till att panelerna i sig är ratade för att ha en maximal serieström och du har ett litet intressant problem att räkna på. Om man tar MPPT laddaren som Jula säljer så är den ratad till 20A 260W och 100Voc. 160W panelen verkar ju dela ut 18V och runt 8A, men det står så vitt jag kan se inte vad den har för maximal serieström. Vad vi direkt kan se här är att det inte kommer gå att parallellkoppla två 160W paneler då deras sammanlagda effekt är 320W vilket överstiger laddarens 260W. Om man istället sätter två paneler i serie så kommer man ha 16W men 36V, vilket är inom laddarens gränser. Tillsammans ger de ut 16A vilket också är inom de godkända gränserna för MPPT laddaren. Låt oss istället säga att du har en 40A MPPT kontroller som klarar av 520W så kan du koppla in fler celler, inklusive parallellkopplade... men i det här fallet måste du kolla på kortslutningsströmmen och sätta säkringar för varje parallellkopplad serie utifall att någon panel skulle gå sönder och kortslutas.

 92. John Doe

  John Doe

  9 dagar sedan

  Du kör it närmare 9kw från batteriet under testen... inte så konstigt att glödtråden blir duktigt varm... bly batterier är allmänt dåliga energibärare, om lifepo eller liknande finns tillgängligt är de i princip alltid att föredra trots högre pris. Solkonstanten vid ekvatorn ligger på 1360w/m2, på våra breddgrader kan man räkna med runt 1000 till 1200 som bäst (alltså mitt på saken högsommar). Effektivtet på billiga solpaneler (tunnfilm) ligger på 10-12% (100-120 w/m2), polykristalina kan ligga mellan 15 och som mest runt 20%. Finns högkvalitativa som går ända upp till 25 men inte så allmänt tillgängliga. I praktiken spelar många faktorer in. Primärt drifttemperatur. Högre temperatur ger lägre effektivitet. De flesta paneler är ratade vid 20 grader vilket normalt sett innebär att effektiviteten vid verklig drift ofta är lägre än angiven. Även laddregulator förluster och inre motstånd i batterier måste räknas av även om dessa normalt kan negligeras om man inte ligger på marginalerna. Då amperes är relativt höga gentemot volttalet är kabel kvalitet och tjocklek något att tänka på vid seriekoppling av flera paneler. Längd och diameter är då avgörande.

 93. Mikael Gideryd

  Mikael Gideryd

  9 dagar sedan

  Intressant. hur skulle sånt funka för en luftvärmepump. Och hur mycket kräver en sån ungefär?

 94. Erik Hertz

  Erik Hertz

  9 dagar sedan

  Vad jag har hört så är det luftfuktigheten som gör att verkningsgrad på solpanelen sjunker när det är varmt. En kall vinterdag är luften torr så då kommer mer av solens strålar igenom.

 95. Archibald Haddock

  Archibald Haddock

  9 dagar sedan

  Kör du sådana paneler på villan så blir det dyraste anläggningen i Sverige :P Du bör få 3-400W villapanel för samma pris. På en husvagn eller husbil vill man ju ha ut något även vid dåliga förhållanden så där är ju Jula-panelen ointressant jämfört med PERC-paneler på fler watt som finns hos Kjell & Company, Sunlux m.fl.

 96. OSSA Nyberg

  OSSA Nyberg

  10 dagar sedan

  En varm panel är mindre effektiv än en kall har jag hört.

 97. Urban Jönsson

  Urban Jönsson

  10 dagar sedan

  När du mäter hur mycket panelerna ger - så måste du också ha en belastning - Om du mäter strömmen som går till batterierna sjunker strömmen om batterierna är nästan färdigladdade. Så om du vill mäta hur mycket effekt panelen ger, ska du alltså ha en belastning - eller ha urladdade batterier. - En annan sak är hur vinkeln är till solen. Panelen ger max när vinkeln till solen är nittio grader - rät vinkel. Men jorden snurrar och läget ändras. Och på vintern har vi här i norden ett molntäcke som ligger konstant under lång tid. och då ger panelen bara ett par enstaka Watt. (jag har nyligen varit och kört igång en solpanel). (du var också överraskad att spänningen inte var högre - men det är strömmen som ska öka med belastningen - spänningen ska vara i nivå med batteriet, bara lite över. Är panelen bra har den lågt inre motstånd). På vintern står solen lägre, och det blir svårt jämföra med sommarsolen. Det beror på hur panelen är monterad. (och utan snö). Och på vintern har vi här i norden ett molntäcke som ligger konstant under lång tid. och då ger panelen bara enstaka Watt.

 98. Uncle Cedrov

  Uncle Cedrov

  10 dagar sedan

  Du sitter mest bara och gissar, ett förslag är att läsa på grunderna genom t.ex PVeducation och speciellt förstå IV-kurva och hur effekten är klassad enligt STC och hur det förehåller sig till verkliga förhållanden

 99. svantelarvig

  svantelarvig

  10 dagar sedan

  Jag kommenterar aldrig men måste ändå. Riktigt intressant, inspirerande och lärorikt. Blir en sub! Bra jobbat!

  • Erik Hertz

   Erik Hertz

   8 dagar sedan

   Eftersom solpanelen får mer solstrålning när det är klart och kallt kommer den att bli varmare än när det är varm och fuktig luft. Hur resistansen i solpanelen ändrar sig beror på om den har positiv eller negativ temperaturkoefficient. Eftersom solpanelen är tänkt att bli varm har man säkert tagit höjd för detta.

  • Rickards Garage

   Rickards Garage

   8 dagar sedan

   Så trevligt att du tyckte om det! Tack skall du ha och välkommen till min kanal👍🏻😁

 100. Amadeus Öster

  Amadeus Öster

  10 dagar sedan

  Vilket roligt och intressant projekt! Ska följas upp😄 Ang solcellernas spänning, den blir lägre när man lägger på last, kopplar du ur solcellerna från regulatorn och mäter igen är spänningen garanterat högre😊

Nästa